Врсте рачунара

Врсте рачунара


Desktop рачунар

Стандардни desktop рачунар се састоји од кућишта, монитора, тастатуре и миша.


All-in-One рачунар

All-in-One рачунар представља desktop рачунар који не поседује кућиште, већ су све компоненте смештене у оквиру монитора. Тастатура и миш који стижу уз њега су углавном бежични, а поједини произвођачи All-in-One рачунара практикују и уградњу екрана осетљивих на додир.


Laptop рачунар

Laptop рачунар је мали, преносиви рачунар. Један део laptop рачунара заузима екран, док се у оквиру другог дела налази уграђена тастатура испод које се налазе рачунарске компоненте и батерија. Поред тастатуре смештен је и touchpad уређај који замењује миша.

Иако многи сматрају да су laptop и notebook исти појмови, ипак постоји разлика. Laptop рачунари имају дијагоналу екрана 15.6'' или 17'', DVD читач и својим перформансама може заменити Desktop рачунар.  Notebook рачунари су компактнији и лакши од laptop рачунара, мањих су димензија, имају дијагоналу екрана од 11'' па навише и слабијег су хардвера. 
Постоје још две подгрупе laptop рачунара – netbook и ultrabook. Netbook је изузетно малих димензија са екраном до 11''. Поседују минималан хардвер што пружа могућност дужег рада на батерији, а намењени су углавном за претраживање Интернета, рад са електронском поштом и слично. Ultrabook рачунари су изузетно танки и лаки рачунари који без обзира на то могу поседовати моћан хардвер.


Паметни телефон (Smartphone)

Паметни телефон је уређај који поседује могућности мобилног телефона, рачунара и дигиталног фото-апарата.
Највећи део површине паметног телефона заузима екран осетљив на додир.

Паметни телефон чија је димензија екрана од 5,5'' до 7'' назива се Фаблет (Phablet).


Таблет

Таблет је преносиви рачунар са екраном на додир. Таблет рачунари су веома слични паметним телефонима. Две највеће разлике између данашњих паметних телефона и таблет рачунара су:

  • величина уређаја тј. величина екрана, која се код таблет рачунара креће од 7''.
  • таблет рачунари углавном не поседују могућност за прихватање SIM картица, тако да код већине таблет рачунара не постоји могућност обављања телефонских позива и слања SMS порука


2 у 1 рачунари

2 у 1 рачунар (2-in-1) се најлакше може описати као лаптоп рачунар са екраном осетљивим на додир код којег можемо одвојити тастатуру од екрана и тако добити таблет.

 

sasapetrovic
Саша Петровић

 

 


Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

nastavnikinformatike@gmail.com

Copyright © 2017. nastavnikinformatike.com